marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasta jajeczna z groszkiem i chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pasta jajeczna jest popularna na polskich stołach i nie tylko. Można serwować ją z różnymi dodatkami lub przyprawami wedle upodobań.

Pasta jajeczna z groszkiem i chrzanem

Składniki:

Pasta jajeczna z groszkiem i chrzanem

 

  • 9 jaj wiejskich,
  • puszka groszku konserwowego,
  • korzeń chrzanu lub chrzan ze słoika z dodatkiem soku cytrynowego,
  • 6-8 pełnych łyżek majonezu kieleckiego,
  • 3-4 szalotki,
  • łyżeczka curry lub kurkumy,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Pasta jajeczna z groszkiem i chrzanem
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać ze skorupek oraz przetrzeć przez sitko pałką do miski i wymieszać z paroma łyżkami majonezu oraz chrzanu tartego lub ze słoika. Szalotki obrać i opłukać oraz posiekać lub pokroić w piórka, a groszek wywalić z puszki na sitko i odsączyć, po czym dodać do reszty składników w salaterce. Pastę doprawić solą i curry lub kurkumą i ponownie wymieszać oraz schłodzić.