Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pasta kanapkowa z kurek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubię przygotowywać do pieczywa własne pasztety i pasty. Tym razem padło na przeroienie kurek, których teraz jest wysyp.

Pasta kanapkowa z kurek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta kanapkowa z kurek

 

  • 30 dag kurek
  • 4 jajka
  • 1 duży pomidor lub dwa mniejsze
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz do saku według uznania

Sposób przygotowania:

Pasta kanapkowa z kurek
Kurki oczyścić i dokładnie wypłukać. Pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę na maśle klarowanym lub innym tłuszczu, dodać kurki i dusić około 20 minut, aż woda z mokrych kurek wyparuje. Ostudzić.

Jajka ugotować na twardo i pokroić. Pomidor sparzyć, ściągnąć skórkę i usunąc pestki. Jajka, pomidory i kurki zblendować.

Dodać majonez i przyprawy i wymieszać.
Pasta kanapkowa z kurek
Dokładnie oczyszczone i wypłukane kurki,
Pasta kanapkowa z kurek
Pokrojone ugotowane jajka i pomidory do pasty
Pasta kanapkowa z kurek
Kurki z cebulką podsmażone na maśle klarowanym
Pasta kanapkowa z kurek
Zblendowane składniki pasty z dodatkiem przypraw