Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Pasta łososiowa z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo aromatyczne smarowidełko z wędzonym łososiem, które idealnie nadaje się do dekoracji tartaletek oraz kanapek.

Pasta łososiowa z czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta łososiowa z czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Pasta łososiowa z czosnkiem
Łososia wędzonego (ja najczęściej używam łososia sałatkowego) posiekać z grubsza i przełożyć do rozdrabniacza lub blendera. Dodać 2-3 surowe żółtka oraz wyciśnięty ząbek czosnku (lub więcej - do smaku).

Dołożyć łyżkę kremu chrzanowego, ulubioną mieszankę ziołową oraz sporo świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.

Zmiksować na krem, a w razie konieczności dodać nieco kremu chrzanowego. 

Jeśli pastą jest dokładnie zmieloną na krem, idealnie nadaje się do wyciskania przez szprycę z dekoracyjną końcówką. Można nią pięknie przybrać kanapki, sałatki czy inne przystawki.
Pasta łososiowa z czosnkiem
Dodatek surowych żółtek powoduje, że masa jest bardzo kremowa.
Pasta łososiowa z czosnkiem
Wędzony łosoś jest dość słony - trzeba go doprawiać bardzo ostrożnie.
Pasta łososiowa z czosnkiem
Dodatek kremu chrzanowego rozluźnia konsystencję pasty.
Pasta łososiowa z czosnkiem
Rozdrabniając łososia można wybrać ew. kości.