SUPERPRZEPIS

Pasta marchewkowa z pikantną chili

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Pasta marchewkowa z pikantną chili

Prosta pasta z marchewki i pieczonej chili do smarowania pieczywa, jest pikantna,idealna do chrupkiego pieczywa na śniadanie, polecam dla osób zdrowo odżywiających się.

Składniki:

Pasta marchewkowa z pikantną chili

 

  • 3 marchewki
  • 1 chili
  • 1 łyżka łagodnego ketchupu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki curry indyjskiego
  • sól morska do smaku
  • szczypta kolendry
  • 2 łyżki prażonych ziaren-sezam, pestki dyni, słonecznika

Sposób przygotowania:

Pasta marchewkowa z pikantną chili

ETAP 1:

Pasta marchewkowa z pikantną chili
Ugotowaną marchewkę łączymy z pieczoną chili

Marchewkę skrobiemy, płuczemy, gotujemy do miękkości najlepiej na parze, paprykę w całości pieczemy aż skórka zacznie pękać. Po upieczeniu wydrążamy z niej nasionka a następnie miksujemy blenderem z marchewką.

ETAP 2:

Pasta marchewkowa z pikantną chili
zmiksowaną masę doprawiamy ziołami i solą do smaku

Doprawiamy do smaku curry, kolendrą oraz solą do smaku, dodajemy ketchup, oraz masło.

ETAP 3:

Pasta marchewkowa z pikantną chili
pod koniec wsypujemy ziarna pastę chłodzimy w lodówce

Całość miksujemy , łączymy z prażonymi na suchej patelni ziarnami, chłodzimy w lodówce.
Smacznego!