marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasta rybna full

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pasty wszelkiego rodzaju nadają się do śniadań lub kolacji, a najlepiej smakują z pieczywem chrupkim lub czosnkowym.

Pasta rybna full

Składniki:

Pasta rybna full

 

  • 1 średnia wędzona sola lub pstrąg,
  • 2-3 średnie płaty śledziowe,
  • 1 cebula czerwona sałatkowa,
  • 1 średnia czuszka,
  • 3 jaja ugotowane na twardo,
  • 5 główek rzodkiewek,
  • 3-4 łyżki oleju lnianego,
  • po szczypcie ziół suszonych,np.szałwii,
  • oregano,trybuli.

Sposób przygotowania:

Pasta rybna full
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać,a potem posiekać wraz z cebulą, rzodkiewką i czuszką po uprzednim ich oczyszczeniu i opłukaniu. Z czuszki dodatkowo usunąć nasiona i ogonek. Miąższ z wędzonej ryby oddzielić od skóry, a śledzie wyjąć ze słoika lub pudełka z olejem i posiekać drobno jak i wędzony miąższ i wszystko razem wymieszać w misie, dodając oleju lnianego i startych w dłoniach ziół. Przed podaniem schłodzić w lodówce i podawać z pieczywem chrupkim, białym lub czosnkowym.