Pasta z makreli
Pasta rybna z makreli to pomysł na smaczne i zdrowe kanapki. Przyrządza się ją z mięsa wędzonej makreli zmieszanego z innymi składnikami, np. drobno posiekanymi warzywami, jajkiem ugotowanym na twardo albo twarogiem. Makrela jest rybą, która zamieszkuje wody Oceanu Atlantyckiego, Morza Czarnego, Morza Śródziemnego oraz Bałtyckiego. Jej mięso jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Korzystnie wpływają one na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację. Obniżają też stężenie złego cholesterolu we krwi i w ten sposób zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia. Makrela zawiera również cynk, selen, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B, co sprawia, że jedzenie jej wszechstronnie wpływa na zdrowie i ładny wygląd skóry, włosów i paznokci. Pasta do chleba to jeden z najłatwiejszych sposobów, na jakie można przyrządzić tę bogatą w substancje odżywcze, a przy tym niezwykle smaczną, rybę. Pasta z wędzonej makreli równie dobrze smakuje do chleba żytniego, jak i pszennego.