Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pasta z bobu z cheddarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Sycąca i ciekawa w smaku pasta z młodego bobu, doprawiona czosnkiem, sokiem z cytryny. Wzbogacona o siemię lniane i cheddar.

Pasta z bobu z cheddarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z bobu z cheddarem

 

Sposób przygotowania:

Pasta z bobu z cheddarem
Bób przebrać, umyć i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 10-12 minut do miękkości, odcedzić i wystudzić. Bób obrać ze skórek, wrzucić do miski.

Wlać sok z cytryny, olej, dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość rozgnieść dokładnie widelcem.

Siemię lniane uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Wsypać je do pasty (część odłożyć do dekoracji).

Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wsypać do pasty, dodać siekany koperek.

Całość dokładnie wymieszać.

Pastę przełożyć do miseczki, posypać odłożonym siemieniem i schłodzić aby smaki się przegryzły.

Podawać z pieczywem. 
Pasta z bobu z cheddarem
młody bób po oczyszczeniu ugotować w osolonej wodzie
Pasta z bobu z cheddarem
rozgnieść obrany bób z przyprawami, olejem i czosnkiem
Pasta z bobu z cheddarem
siemię lniane uprażyć na suchej patelni i wystudzić
Pasta z bobu z cheddarem
do rozgniecionego bobu dodać starty drobno ser