Pasta z bobu z miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pasta z bobu, przepis na nią jest banalnie prosty. Zrobi ją każdy. Idealna z grzanką. Wypróbowałam ją również na ciepło jako dodatek do makaronu z odrobiną oliwy z oliwek i świeżo startym parmezanem.

Pasta z bobu z miętą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasta z bobu z miętą

 

  • 500 g ugotowanego na parze i obranego bobu
  • 3 ząbki czosnku
  • około 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV
  • garść listków mięty
  • sok z połowy cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina płatków papryczki chili

Sposób przygotowania:

Pasta z bobu z miętą
Bób rozgniatamy widelcem w misce. Natomiast jeśli lubicie jednolitą masę bób można zblendować Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy go do bobu. Pastę przyprawiamy, dodajemy sok z cytryny, posiekane listki mięty i oliwę. Ilość oliwy podaję orientacyjnie, wszystko zależy od tego czy lubicie rzadszą czy raczej gęstsza pastę.
Pasta z bobu z miętą
Pasta z bobu ze świeżą miętą i płatkami chili