Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1000]

Pasta z czerwonej soczewicy i rukoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna pasta kanapkowa przygotowana z ugotowanej, czerwonej soczewicy, jajek oraz posiekanej rukoli.

Pasta z czerwonej soczewicy i rukoli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z czerwonej soczewicy i rukoli

 

  • soczewica czerwona 1 szklanka
  • rukola 1 duża garść
  • jajka 2 szt
  • przyprawa harissa 1 płaska łyżeczka
  • oliwa z suszonych pomidorów 2 łyżki
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pasta z czerwonej soczewicy i rukoli
Jajka gotujemy na twardo.

Wypłukaną soczewicę wrzucamy do wrzącej wody, solimy i gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy, a gdy przestygnie, wrzucamy do miski.

Dodajemy pokrojone na kawałki jajka i rozgniatamy na przykład tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy również posiekaną rukolę, przecier pomidorowy, oliwę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Pasta z czerwonej soczewicy i rukoli
Wypłukaną soczewicę wrzucamy do wrzącej wody, solimy i gotujemy przez 15 minut.
Pasta z czerwonej soczewicy i rukoli
Rukolę oczyszczamy i drobniutko siekamy.
Pasta z czerwonej soczewicy i rukoli
Dodajemy pokrojone na kawałki jajka i rozgniatamy na przykład tłuczkiem do ziemniaków.
Pasta z czerwonej soczewicy i rukoli
Dodajemy również posiekaną rukolę, przecier pomidorowy, oliwę i przyprawy.