Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Panierowane frytki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast tradycyjnych smażonych frytek z ziemniaków warto przyrządzić pieczone frytki z cukinii w panierce.

Panierowane frytki z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panierowane frytki z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Panierowane frytki z cukinii
Umyte i osuszone cukinie kroimy w słupki.

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy dwie łyżki oliwy, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Mieszamy widelcem.

Przygotowujemy też bułkę tartą do panierowania.

Zanurzamy kawałki cukinii w bułce, jajku i znów w bułce.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej cukinię. Spryskujemy pozostałą oliwą.

Pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, aż frytki ładnie się zarumienią.

Podajemy na przykład z dipem czosnkowym.
Panierowane frytki z cukinii
Umyte i osuszone cukinie kroimy w słupki.
Panierowane frytki z cukinii
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy dwie łyżki oliwy, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
Panierowane frytki z cukinii
Zanurzamy kawałki cukinii w bułce, jajku i znów w bułce.
Panierowane frytki z cukinii
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej cukinię.