kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pasta z soczewicy z leśnymi grzybami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To co wyróżnia tą pastę t0o bardzo intensywny grzybowy smak i aromat. Bardzo łatwo ją przygotować a smakuj obłędni. Idealna z ciepłym, świeżym pieczywem lub jako dip z chrupiącymi warzywami.

Pasta z soczewicy z leśnymi grzybami

Składniki:

Pasta z soczewicy z leśnymi grzybami

podstawowe

  • 200 g suchej zielonej soczewicy
  • gałązka świeżego tymianku lub macierzanki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 białe cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 300 g leśnych grzybów (około 12-15 średnich sztuk)
  • sól, czarny pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Pasta z soczewicy z leśnymi grzybami
Soczewicę namaczamy przez pół godziny w letniej wodzi. Po tym czasie wody odlewamy, dolewamy świeżej i gotujmy z dodatkiem soli i gałązki tymianku do miękkości (około 30 minut). Odcedzamy.

W czasie gdy gotuje się soczewica na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajmy oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i przesmażamy aż grzyby puszczą sok i będą miękkie.

Odsączoną soczewicę blendujmy na gładko z grzybami z cebulką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Opcjonalni dodajmy jeszcze nieco oliwy.

Przechowujemy w słoiczkach w lodówce do tygodnia.

Jeśli chcemy pastę zachować na zimę należy ją pasteryzować np. na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15-20 minut.