Sposób przygotowania:
Pasta z soczewicy z leśnymi grzybami
Soczewicę namaczamy przez pół godziny w letniej wodzi. Po tym czasie wody odlewamy, dolewamy świeżej i gotujmy z dodatkiem soli i gałązki tymianku do miękkości (około 30 minut). Odcedzamy.
W czasie gdy gotuje się soczewica na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajmy oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i przesmażamy aż grzyby puszczą sok i będą miękkie.
Odsączoną soczewicę blendujmy na gładko z grzybami z cebulką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Opcjonalni dodajmy jeszcze nieco oliwy.
Przechowujemy w słoiczkach w lodówce do tygodnia.
Jeśli chcemy pastę zachować na zimę należy ją pasteryzować np. na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15-20 minut.
W czasie gdy gotuje się soczewica na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajmy oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i przesmażamy aż grzyby puszczą sok i będą miękkie.
Odsączoną soczewicę blendujmy na gładko z grzybami z cebulką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Opcjonalni dodajmy jeszcze nieco oliwy.
Przechowujemy w słoiczkach w lodówce do tygodnia.
Jeśli chcemy pastę zachować na zimę należy ją pasteryzować np. na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15-20 minut.
zbysiowa
cherry
SylaUla