SUPERPRZEPIS

Pasta z soczewicy

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasta z soczewicy

Dzisiaj kolejna wegetariańska pasta, idealna na jesienno- zimową porę. Nie tylko jest sycąca i bardzo smaczna, ale przy tym bardzo zdrowa.

Składniki:

Pasta z soczewicy

 

  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej

 

 

  • kawałek chili- wielkość zależy jak bardzo pikantną chcecie

 

  • 1/2 marchewki

 

  • 1 średnia cebula

 

 

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku

 

  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy

 

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pasta z soczewicy

soczewica

Pasta z soczewicy
czerwoną soczewicę przygotowuje się dość szybko

Soczewicę zalewamy 3/4 szklanki wody i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia.

Po tym czasie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy do wrzącej wody.

Gotujemy 10-13 minut.

Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia

warzywa

Pasta z soczewicy
warzywa dusimy na bardzo powoli, często mieszamy, żeby się nie przypaliła

Paprykę czerwoną, chili kroimy w paseczki.

Cebulę w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce.

Na patelnię wylewamy 3-4 łyżki oleju i wkładamy warzywa.

Bardziej dusimy niż smażymy przez około 15 minut, aż papryka zmięknie, pod koniec dodajemy czubrycę.

miksowanie

Pasta z soczewicy
ja w tym momencie doprawiam pastę, ale równie dobrze można to zrobić po miksowaniu

Warzywa przekładamy do soczewicy, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy na gładko.

Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki.

Taka przegryziona według mnie smakuje najlepiej:)


Tagi:

pasta dodatki