Sposób przygotowania:
Pasta z soczewicysoczewica
Soczewicę zalewamy 3/4 szklanki wody i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia.
Po tym czasie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy do wrzącej wody.
Gotujemy 10-13 minut.
Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia
warzywa
Paprykę czerwoną, chili kroimy w paseczki.
Cebulę w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce.
Na patelnię wylewamy 3-4 łyżki oleju i wkładamy warzywa.
Bardziej dusimy niż smażymy przez około 15 minut, aż papryka zmięknie, pod koniec dodajemy czubrycę.
miksowanie
Warzywa przekładamy do soczewicy, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy na gładko.
Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki.
Taka przegryziona według mnie smakuje najlepiej:)