paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Pasta z makreli z dymką i szczypiorkie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niektórzy robią pastę z makreli z majonezem, u mnie zawsze robiło się z oliwą i taką też wersję bardziej lubię i polecam do wypróbowania,

Pasta z makreli z dymką i szczypiorkie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasta z makreli z dymką i szczypiorkie

 

  • 1 wędzona makrela
  • szczypiorek
  • cebulka dymka
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Pasta z makreli z dymką i szczypiorkie
Majonez nie zabije nam tu smaku pysznej wędzonej makreli, a oliwą ją podkreśli.
Zaczynamy od posiekania drobno cebulki. Drobno posiekana nie będzie mocno wyczuwalna i będzie dobrze współgrać z rybą. Następnie myjemy i siekamy również drobniutko szczypiorek. Makrelę " otwieramy" i wyjmujemy mięsko, ja zawsze dokładnie je rozgniatam w palcach sprawdzając czy nie ma ości, nie lubię wyjmować ich podczas jedzenia. Wszystko wrzucamy do miseczki, doprawiamy do smaku pieprzem ( ewentualnie solą) i wlewamy ok 1 łyzki oliwy, ciężko określić proporcję bo to zależy jak duża jest rybka, ale tak na oko i nie żeby pływała w tej oliwie. Wszystko dokładnie mieszamy najlepiej za pomocą widelca i podajemy w dowolny sposób ja lubię w postaci kanapek.
Pasta z makreli z dymką i szczypiorkie
Zamiast dymki można użyć zwykłej cebulki, dymka jednak będzie bardziej delikatna
Pasta z makreli z dymką i szczypiorkie
Cebula i szczypior mają nie przewyższać ilośći ryby
Pasta z makreli z dymką i szczypiorkie
Mięsko z makreli, łatwo odchodzi i nie ma dużo ości