marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasta z ogórków i rzodkiewek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ogórki i rzodkiewki oczyścić i opłukać i zetrzeć na tarce z hebelkiem.Wymieszać z twarożkiem wiejskim,skropić sokiem z cytryny.Doprawić.

Pasta z ogórków i rzodkiewek.

Składniki:

Pasta z ogórków i rzodkiewek.

 

  • 200 g.serka wiejskiego,
  • 3/4 szklanki śmietany gęstej,
  • 4 ogórki wężowe lub gruntowe,
  • pęczek rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku lub 4 dymki,
  • sok z cytryny świeżej(bez pestek),
  • sól lub łyżeczka przyprawy do tzaziki,
  • pieprz czarny lub kajeński.

Sposób przygotowania:

Pasta z ogórków i rzodkiewek.
Ogórki i rzodkiewki oczyścić,obrać,opłukać i zetrzeć na tarce z
hebelkiem,Szczypiorek umyć,posiekać i wszystko razem dodać
do twarożku zmieszanego ze śmietaną.Trochę szczypiorku odłożyć do posypania pasty z wierzchu.Doprawić pastę solą lub przyprawą do tzaziki,pieprzem czarnym mielonym lub kajeńskim dużą szczyptą lub małą wedle gustu i skropić dodatkowo sokiem ze świeżej cytryny
bez pestek.Wymieszać,przełożyć pastę do niewielkiego naczynia
z pokrywką.Wstawić do lodówki na pół godziny.Podawać na zimno z razowymi,ziarnistymi bułeczkami.