haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 426]

Pasta z pieczonej marchewki z sezamem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasta z pieczonej marchewki idealnie pasuje do grilla, jako przekąska na krakersach, lub jako gęsty dip do warzyw. Można tez ją podać jako puree do obiadu lub jeśli zwyczajnie chcemy coś przekąsić. W każdej wersji jest smaczna i zdrowa!

Pasta z pieczonej marchewki z sezamem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pasta z pieczonej marchewki z sezamem

 

Sposób przygotowania:

Pasta z pieczonej marchewki z sezamem
1. Marchew obrałam i pokroiłam na mniejsze części, tak żeby po upieczeniu łatwo było je zmiksować.

2. Dużą blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, lekko musnęłam powierzchnię olejem i wyłożyłam na nią kawałki marchwi. Piekłam około godziny (aż marchewka będzie miękka) w temperaturze 200 stopni.

3. Nasiona sezamu wrzuciłam na chwilę na rozgrzaną patelnię i uprażyłam (uwaga żeby nie przypalić, bo pasta będzie gorzka - prażymy dosłownie chwilkę, aż ziarna lekko się zarumienią).

4. Po upieczeniu wrzuciłam marchew do większego blendera, dołożyłam sezam, przyprawy i oliwę i zmiksowałam na gładki krem (sezam może się nie zblendować).
Pasta z pieczonej marchewki z sezamem
Obrana i pokrojona marchew umieszczamy na blaszce do pieczenia.
Pasta z pieczonej marchewki z sezamem
Sezam bardzo krótko prażymy na rozgrzanej patelni.
Pasta z pieczonej marchewki z sezamem
Nasiona sezamu i przyprawy umieszczamy w misie blendera.
Pasta z pieczonej marchewki z sezamem
Do nasion dodajemy upieczona wcześniej marchewkę.
Pasta z pieczonej marchewki z sezamem
Blendujemy na gładką pastę.

Tagi:

marchew pasta