Gobusiaa

Gobusiaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 15]

Pasta z pieczonej papryki i marchewki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 333
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Chcesz zastąpić masło a nie masz już pomysłów? To idealna alternatywa dla hummusu, twarożków, po prostu idealne smarowidło. Lekko słodkawy posmak jest gwarancją na to, że najmłodsi pokochają z nią kanapki.

Pasta z pieczonej papryki i marchewki

Składniki:

Pasta z pieczonej papryki i marchewki

Produkty na pastę

Sposób przygotowania:

Pasta z pieczonej papryki i marchewki

Pieczenie

Marchewkę obrać, pokroić w grubą kostkę i skropić oliwą, delikatnie posolić.

Paprykę umyć i w całości położyć na blachę.

Marchew i paprykę piec w nagrzanym piecu do 200° ok 20 min.

Gdy papryka zacznie " się przypalać " wyjąć ją i umieścić w worku szczelnie zamkniętym.

To pozwoli jesień zdjąć skórkę. Marchew trzymać do miękkości.

Blendowanie.

Paprykę obrać ze skóry i pozbyć się nasion, wraz z marchewką, łyżka oliwy oraz solą i pieprzem zblendować na jednolitą masę.

Pod koniec blendowanie dodać sok z cytryny i ewentualne zioła.

Przechowywanie

Pastę można zapasteryzować lub przechowywać w lodówce.