Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pasta z rydzów z pestkami słonecznika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna pasta do pieczywa, kremowa, intensywna w smaku. Rydze do pasty najlepsza, ale można spróbować z innymi grzybami.

Pasta  z rydzów z pestkami słonecznika Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pasta z rydzów z pestkami słonecznika

 

  • 1 kg rydzów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 lyżeczka kucharka
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Pasta z rydzów z pestkami słonecznika
Rydze oczyścić i wypłukać. Pokroić drobno. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Ząbki czosnku obrać i pokroić bardzo drobno. Smalec roztopić, na gorący tłuszcz włożyć pokrojone grzyby, smażyć około 10 minut i dodawać pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodać, sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek i kucharek. Smażyć razem około pół godziny.

Odstawić do wystygnięcia. Zblenderować i ponownie rozpuścić. 

Dodać słonecznik i razem smażyć około 5 minut. Wystudzić.
Pasta  z rydzy z pestkami słonecznika
Rydze oczyścić i dokładnie wypłukać w zimnej wodzie
Pasta  z rydzy z pestkami słonecznika
Rydze po osączeniu z wody drobno pokroić
Pasta  z rydzy z pestkami słonecznika
Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić.
Pasta  z rydzy z pestkami słonecznika
Pokrojone grzyby smażyć na tłuszczu około 10 minut
Pasta  z rydzy z pestkami słonecznika
Grzyby po smażeniu z cebulą i czosnkiem zblenderować
Pasta  z rydzy z pestkami słonecznika
Pastę rozpuścić i przesmażyć z pestkami słonecznika

Tagi:

pasta rydze