Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Uwielbiam różne pasty do pieczywa. Tym razem przygotowałam pastę z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów. Pasta jest bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku. Najlepiej smakuje z domowym pieczywem. Dodam też, że jest bardzo syta.

Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów

Składniki:

Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • oliwa z suszonych pomidorów według uznania
  • sól i pieprz do smaku
  • dowolne przyprawy suszone np.bazylia,papryka,koperek,pietruszka,chili,tymianek

Sposób przygotowania:

Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów
1. Soczewicę zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu. Następnie studzimy.

2. Do przestudzonej soczewicy dodajemy obrany ząbek czosnku i suszone pomidory. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Na koniec dodajemy oliwę z suszonych pomidorów (około 3 łyżki ) i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami.

Rady: Ja użyłam gotowej przyprawy węgierskiej mieszanki suszonych przypraw. Ilość oliwy jest dowolna, chodzi o to, żeby pasta nie była zbyt sucha.