BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Jajka faszerowane podgrzybkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kto z nas nie lubi jajek, myślę że każdy a jeszcze faszerowane i to grzybkami które sam sobie nazbiera to już nie ma o czym mówić. Właśnie ja byłam sobie na grzybkach i oto właśnie takie jajka wyczarowałam dla mojego męża na śniadanko.

Jajka faszerowane podgrzybkami

Składniki:

Jajka faszerowane podgrzybkami

 

  • jajka 3 szt,(6 połówek),
  • podgrzybek około 200 - 300 g,
  • cebula 1 szt. średniej wielkości,
  • sól,pieprz do smaku,
  • masło klarowne 2 łyżki,
  • dodatkowo;
  • sałata pekińska liście 2 szt,
  • natka pietruszki do ozdoby,

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane podgrzybkami
Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu przepłukać zimną wodą obrać a następnie przekroić na połówki.

Żółtka z jajek delikatnie wyjąc aby nie uszkodzić białek.

Włożyć do miseczki rozgnieśc widelcem.

Podgrzybki po dokładnym oczyszczeniu, wypłukaniu i osuszeniu pokroić w małe kawałki a następnie podsmażyć na tłuszczu dodając obraną drobniutko pokrojoną cebule.

Po podsmażeniu i wystudzeniu grzybki połączyć z żółtkami i dokładnie wymieszać.

Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Takim farszem napełniać połówki jajek.

Ułożyć na liściu pekińskiej kapusty i ozdobić natką pietruszki.

Podgrzybki można przemielić ale my lubimy większe kawałki.