kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Pasta z sera na krakersiki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kolejna pasta na Octoberfest-:) ale i na andrzejki- podrobiony przepis z czeskiej pivnice-:)

Pasta z sera na krakersiki

Składniki:

Pasta z sera na krakersiki

 

  • 30 dkg miękkiego żółtego sera startego na tarce
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżeczka kminku- niekoniecznie-:)
  • 1 ostra papryczka chilli pokrojona na kawałeczki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Pasta z sera na krakersiki
mały problem ale tylko na początku- ser musi być miękki, a taki niekoniecznie dobrze trze się na tarce. Ja schładzam w zamrażarce przez pół godz zarówno ser jak i tarkę-:) Rozpuszczamy na maleńkim ogniu masełko, dodajemy kminek, papryczkę, sól, pieprz i gałkę, chwilkę podgrzewamy i wsypujemy ser. Mieszamy masę, wlewamy do miseczki, chłodzimy z 2 godzinki. Ozdabiamy ładnie i podajemy z chrupkim pieczywem, bagietką, krakersami.