karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Pasta z szynką, serem Dziugas i rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasta na zimno do kanapek, jajek albo jako szybka przekąska. Mimo obecnosci majonezu sprawia wrażenie orzeźwiającej i lekkiej. Polecam

Pasta z szynką, serem Dziugas i rzodkiewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z szynką, serem Dziugas i rzodkiewką

 

  • 15 dag szynki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 5 dag startego sera żółtego Dziugas
  • 6 rzodkiewek
  • 2 ogórki małosolne
  • 3 łyżeczki śmietany
  • 4 łyżeczki majonezu
  • sól, pieprz ziołowy
  • opcjonalnie ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Pasta z szynką, serem Dziugas i rzodkiewką
Szynkę i szczypiorek posiekać, połączyć z serem żółtym. Rzodkiewki i ogórki zetrzeć na tarce lub poszatkować, dodać do pozostałych składników. Do tak przygotowanej mieszanki dołączyć śmietanę, majonez, sól i pieprz. Całość wymieszać. Opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez praskę lub posiekany ząbek czosnku.

Podawać jako dodatek do kanapek, jajek bądź jako zimna przekąska. Najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania, gdy składniki przejdą smakami.
Pasta z szynką, serem Dziugas i rzodkiewką
Szynkę posiekać i połączyć ze świeżym szczypiorkiem
Pasta z szynką, serem Dziugas i rzodkiewką
Do przygotowanych składników wsypać starty ser Dziugas
Pasta z szynką, serem Dziugas i rzodkiewką
Do składników dodać posiekane bądź starte na tarce ogórki małosolne i rzodkiewki
Pasta z szynką, serem Dziugas i rzodkiewką
Co składników dodać śmietanę i majonez, po czym dokładnie wymieszać i doprawić