Sposób przygotowania:
Pasta z wędzonej makreli i pieczonego buraka
Umytego buraka oprószamy solą i pieprzem, nacieramy olejem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Makrelę oddzielamy dokładnie od ości i wrzucamy razem z obranym i pokrojonym na kawałki burakiem do rozdrabniacza. Rozdrabniamy, aż powstanie jednolita pasta.
Szpinak oczyszczamy i siekamy, dodajemy do reszty składników. Dodajemy również majonez i chrzan. Mieszamy. Doprawiamy pastę do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.
Makrelę oddzielamy dokładnie od ości i wrzucamy razem z obranym i pokrojonym na kawałki burakiem do rozdrabniacza. Rozdrabniamy, aż powstanie jednolita pasta.
Szpinak oczyszczamy i siekamy, dodajemy do reszty składników. Dodajemy również majonez i chrzan. Mieszamy. Doprawiamy pastę do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.