Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pasta z wędzonej makreli i pieczonego buraka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasta kanapkowa w nieco innej odsłonie, przygotowana z wędzonej makreli, pieczonego buraka oraz świeżego szpinaku.

Pasta z wędzonej makreli i pieczonego buraka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z wędzonej makreli i pieczonego buraka

 

  • wędzona makrela 1 szt
  • buraki czerwone 1 szt
  • szpinak świeży 1 garść
  • majonez 1 łyżka
  • chrzan ze słoika 1 łyżeczka
  • pieprz i sól do smaku
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Pasta z wędzonej makreli i pieczonego buraka
Umytego buraka oprószamy solą i pieprzem, nacieramy olejem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

Makrelę oddzielamy dokładnie od ości i wrzucamy razem z obranym i pokrojonym na kawałki burakiem do rozdrabniacza. Rozdrabniamy, aż powstanie jednolita pasta.

Szpinak oczyszczamy i siekamy, dodajemy do reszty składników. Dodajemy również majonez i chrzan. Mieszamy. Doprawiamy pastę do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.
Pasta z wędzonej makreli i pieczonego buraka
Umytego buraka oprószamy solą i pieprzem, nacieramy olejem i zawijamy w folię aluminiową.
Pasta z wędzonej makreli i pieczonego buraka
Makrelę oddzielamy dokładnie od ości i wrzucamy razem z obranym i pokrojonym na kawałki burakiem do rozdrabniacza.
Pasta z wędzonej makreli i pieczonego buraka
Szpinak oczyszczamy i siekamy, dodajemy do reszty składników.
Pasta z wędzonej makreli i pieczonego buraka
Dodajemy również majonez i chrzan. Mieszamy.