marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasta z zielonej ciecierzycy z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Potrawy. m.in.zupy z nasion strączkowych, np. ciecierzycy, bobu lub fasoli kolorowej mają dużo białka oraz parę innych wartościowych pierwiastków. Można je łączyć z suszonymi pomidorami, pesto oraz majonezem właśnie.

Pasta z zielonej ciecierzycy z majonezem

Składniki:

Pasta z zielonej ciecierzycy z majonezem

  • 300 g. zielonej ciecierzycy,
  • 2 l. wody,
  • majonez kielecki lub babuni,
  • pudełko gęstej kwaśnej śmietany,
  • duża szczypta suszonych ziół, np. oregano,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu czarnego mielonego.

Sposób przygotowania:

Pasta z zielonej ciecierzycy z majonezem
Ciecierzycę namoczyć na noc w garnku z wodą, a nazajutrz odlać z niej wodę i nalać świeżej i gotować z ponad godzinę lub dwie na wolnym ogniu. Przełożyć nasiona ugotowanej ciecierzycy na sitko i przetrzeć pałką do mniejszego garnka lub misy, gdzie można przechowywać pastę. Dodać po dwie lub trzy łyżki gęstej śmietany i dodatkowo ze cztery lub pięć łyżek majonezu kieleckiego lub Babuni, doprawić bazylią suszoną lub oregano, oraz solą, pieprzem i curry po łyżeczce.

Wymieszać, spróbować i podawać z pieczywem świeżym białym lub chrupkim.