Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Pasta ze szpinaku i ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zielona, "shrekowa" pasta do chleba ze szpinaku i ciecierzycy. Najlepiej smakuje na razowym pieczywie.

Pasta ze szpinaku i ciecierzycy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasta ze szpinaku i ciecierzycy

 

  • ok 25 dag szpinaku o dużych liściach
  • puszka ciecierzycy
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz ( ew. papryczka)
  • oliwa do smażenia
  • szczypta czubrycy czerwonej

 

Sposób przygotowania:

Pasta ze szpinaku i ciecierzycy
Szpinak opłukać, posiekać z grubsza tak żeby cały zmieścił się potem na patelni. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z kilkoma łyżkami oliwy. Podsmażyć. Następnie dodać szpinak, gdy po chwili zwiędnie i straci na objętości dodać odcedzoną ciecierzycę. Dusić to wszystko razem kilka minut. Warzywa zdjąć z patelni do wygodniejszego naczynia i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą, pieprzem (papryczką) i czubrycą.
Pasta ze szpinaku i ciecierzycy
Szpinak przed smażeniem pokroiłam na mniejsze kawałki.
Pasta ze szpinaku i ciecierzycy
Szpinak z cebulą i czosnkiem smażył się chwilę.
Pasta ze szpinaku i ciecierzycy
Po przesmażeniu szpinaku i ciecierzycy zmiksowałam je na gładko.