lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

pasteryzowany zielony groszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Znakomity pasteryzowany groszek.Polecam

pasteryzowany zielony groszek

Składniki:

pasteryzowany zielony groszek

 

  • 1 kg zielonego groszku

 

  • Zalewa:
  • 15 dag soli
  • 1 litr wody
  • łyżeczka kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

pasteryzowany zielony groszek
Zielony groszek umyj dokładnie i oczyść, obgotuj przez 5 minut we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź a nastepnie przelej zimną bieżącą wodą. Włóż do słoiczków (uprzednio dokładnie wymytych i wyparzonych). W zalewie na każdy litr wody ma być 15 dag soli,ważne jest aby pamiętać o tych proporcjach.Do zalewy dodaj kwasek cytrynowy i zagotuj. Gorącą zalewą zalej groszek i pasteryzuj około godziny.

Tagi:

groszek