Sposób przygotowania:
Paszteciki z farszem mięsnym
Do gorącej wody włożyć umyte udka z kaczki i na wolnym ogniu gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu mięso odstawić do wystudzenia.
Mleko podgrzać i wkruszyć drożdże, dodać sól i cukier. Następnie do tego rozczynu przesiać mąkę, wbić 2 jajka i żółtko ( białko zostawić do smarowania pasztecików) i za pomocą łyżki/dłoni wyrobić na gładką masę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie wystudzone mięso obrać od kości i zmielić na maszynce o drobnych oczkach. Obraną cebulę drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Gdy cebula będzie podsmażona dodać do niej zmielone mięso, przez chwilę podsmażać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować na prostokąt i krajać paski o szerokości 5 cm. Paski te należy posmarować przygotowanym farszem, złożyć na pół, zlepić i pod skosem odkrawać paszteciki. Układać na blasze wyłożonej pergaminem, smarować białkiem za pomocą pędzla i piec na złoty kolor.
Podawać jako dodatek do czerwonego barszczu.
Mleko podgrzać i wkruszyć drożdże, dodać sól i cukier. Następnie do tego rozczynu przesiać mąkę, wbić 2 jajka i żółtko ( białko zostawić do smarowania pasztecików) i za pomocą łyżki/dłoni wyrobić na gładką masę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie wystudzone mięso obrać od kości i zmielić na maszynce o drobnych oczkach. Obraną cebulę drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Gdy cebula będzie podsmażona dodać do niej zmielone mięso, przez chwilę podsmażać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować na prostokąt i krajać paski o szerokości 5 cm. Paski te należy posmarować przygotowanym farszem, złożyć na pół, zlepić i pod skosem odkrawać paszteciki. Układać na blasze wyłożonej pergaminem, smarować białkiem za pomocą pędzla i piec na złoty kolor.
Podawać jako dodatek do czerwonego barszczu.