Sposób przygotowania:
Paszteciki półfrancuskie z kapustą i grzybami
ciasto: -Mąkę przesiać na stolnicę ,posiekać z masłem, dodać jajo, żółtka, szczyptę soli i śmietanę. -Składniki połączyć szybko i starannie. uformować kulę. -Ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. nadzienie: -W niewielkiej ilości wody ugotować namoczone wcześniej grzyby, posiekać. -Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować z przyprawami do miękkości / można dodać wywar z grzybów/ , dobrze odcedzić. -Wygnieść z nadmiaru wody i posiekać. -Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. -Dodać kapustę i grzyby. -Mieszając dusić 5-6 minut / do odparowania płynu/. -Doprawić dobrze do smaku solą i pieprzem , dodać kminek, wymieszać dodać jajko i dobrze przestudzić. -Schłodzone ciasto wywałkować na grubość ok. 0,5 cm. -Aby otrzymać ruloniki należy rozłożyć farsz na rozwałkowanym prostokącie ,brzeg ciasta posmarować białkiem, zwinąć dłuższe boki w roladkę i pokroić na paszteciki. -Wierzch pasztecików można udekorować gwiazdkami z ciasta. -Paszteciki mogą mieć również kształt gwiazdek /należy użyć foremek do wykrawania gwiazdek/ lub babeczek /należy upiec je w foremkach na babeczki/. -Przygotowane, nadziane paszteciki posmarować z wierzchu białkiem, posypać makiem, kminkiem, papryką w proszku lub krokantem orzechowym itp. -Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 st. C. ok.15 minut /aż ciasto się zezłości/.
edytaha
zbysiowa
cris
Kapusta dowolna , jak kto woli , użyłam słodkiej ,ale kiszona też jest pyszna.....