Czy wiecie, ze pierwszy lokal specjalizujący się w wyrobie pasztecików powstał w Polsce w 1969 roku? Wyrabiano je przy użyciu specjalnej, rosyjskiej maszyny.
Nasze prababcie i babcie nie potrzebowały jednak takich narzędzi, już od wieków były mistrzyniami w dziedzinie tego typu wypieków, dlatego w bazie gotujmy.pl zgromadziliśmy setki przepisów na wyborne i pyszne paszteciki. Znajdują się tu receptury na paszteciki z ciasta francuskiego lub drożdżowego, są także wersje wykorzystujące półfrancuską masę. Każdy znajdzie coś dla siebie, zdecydowanie warto wykorzystać w swojej kuchni te pomysły.
Paszteciki to prawdziwe kulinarne kameleony, można przyrządzić je w sposób luksusowy i nadziać masą serowo-szpinakową lub bardziej tradycyjny i postawić na farsz grzybowy. Najbardziej popularne są jednak paszteciki z mięsem lub kapustą. Przygotowuje się je przed Wigilią jako dodatek do najbardziej popularnej zupy w tym okresie.
Paszteciki do barszczu czerwonego powinny być kruche, z dużą ilością grzybowego farszu. W przypadku bardziej deserowych wersji możemy postawić na ich mniejszy rozmiar i subtelną ilość nadzienia. Smakują wybornie podawane na ciepło oraz na zimno.
Paszteciki to forma przekąski, która idealnie koresponduje z barszczem czerwonym lub rosołem. Sprawdźcie to sami! Zapraszamy!
Zdjęcie: Fotolia
Paszteciki to prawdziwe kulinarne kameleony, można przyrządzić je w sposób luksusowy i nadziać masą serowo-szpinakową lub bardziej tradycyjny i postawić na farsz grzybowy. Najbardziej popularne są jednak paszteciki z mięsem lub kapustą. Przygotowuje się je przed Wigilią jako dodatek do najbardziej popularnej zupy w tym okresie.
Paszteciki do barszczu czerwonego powinny być kruche, z dużą ilością grzybowego farszu. W przypadku bardziej deserowych wersji możemy postawić na ich mniejszy rozmiar i subtelną ilość nadzienia. Smakują wybornie podawane na ciepło oraz na zimno.
Paszteciki to forma przekąski, która idealnie koresponduje z barszczem czerwonym lub rosołem. Sprawdźcie to sami! Zapraszamy!
Zdjęcie: Fotolia