edyta170

edyta170

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Paszteciki z pieczarkami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne i proste przekąski

Paszteciki z pieczarkami

Składniki:

Paszteciki z pieczarkami

 

  • Ciasto: 40 g drożdży, 500g mąki, łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka
  • 250g masła, 2 jaja, szczypta soli
  • Farsz: ok. 600g pieczarek, 1-2 cebule, 2 łyżki mąki,
  • 1/2 szklanki śmietany, 1 żółtko (białko do posmarowania wierzchu)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Paszteciki z pieczarkami
Etapy przygotowania
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać mąkę, jajka, stopione i ostudzone masło oraz sól. Wyrobić
dokładnie ciasto i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia (przykryć).
2. Farsz: Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać pieczarki. Dusić
pod przykryciem do miękkości.
3. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w ok. 1/2 szklanki zimnej wody . Dodać do farszu, zagotować. Dodać śmietanę, żółtko oraz przyprawy
(sól, pieprz). Do farszu można dodać koperek lub natkę.
4. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na ok. 1cm. Pokroić na pasy 30X10 cm i
na środek każdego nałożyć farsz.
5. Paski zwinąć w rulon (od dłuższej strony), lekko spłaszczyć. Pokroić na 3-4cm. paszteciki. Następnie drugą (tępą) stroną noża zrobić na nich kratkę (niekoniecznie). Posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut

Tagi:

ciasto