ciachaoliwki

ciachaoliwki

Szef Kuchni
[Przepisów: 30]

Pasztet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Pyszny, przepis z dziada pradziada.

Pasztet

Składniki:

Pasztet

 

  • SKŁADNIKI DO WYWARU:
  • 1 szt. pachwina wieprzowa ze skórą ( 1-1 ½ kg.)
  • ½ kg wątróbka wieprzowa lub drobiowa
  • 60 dag. chudego mięsa
  • 2 szt. marchewka
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy duży lub 2 małe
  • sól

 

  • SKŁADNIKI SUROWE:
  • 1 szt. Marchewka
  • ½ pietruszka
  • kawałek selera

 

Sposób przygotowania:

Pasztet
Zagotować dodać majeranek potem na wolnym ogniu gotować aż będzie miękkie.
Ostudzić przemielić przez maszynkę dodawać na przemian ze startą surową marchewką (1 szt.), ½ pietruszki, seler kawałek starte na długich oczkach.
Dwie nieduże cebule + wątróbka sparzyć w wywarze z mięsa i zmielić.
2 surowe jajka pieprz + wegeta, (jak kto lubi) majeranek, troszeczkę bułki tartej żeby było chrupiące na wierzchu, wyrobić tak żeby nie kleiło się do łyżki. Włożyć do blaszki wcześniej nasmarowanej i obsypanej bułką tartą. Piec około 60 minut w temperaturze 180-200 stopni. Nie musi być nagrzany do tej temperatury.

Tagi:

mięso