Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowo-wieprzowy
Siekamy cebulę, mięso (łopatkę, wątróbkę i indyka) kroimy w kostkę i razem smażymy. Przestudzamy. Wcześniej namoczoną bułkę dodajemy i wszystko razem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa 2-3 razy. Część słoniny należy rozpuścić, a część pokrojoną w kosteczkę sparzyć we wrzątku. Obie formy wrzucamy do wcześniej uzyskanej masy. Przyprawiamy solą, pieprzem, Vegetą do smaku. Na jeden kg. masy pasztetu dodajemy jedno jajko i 50 ml. śmietany. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą po czym wkładamy do niej uzyskaną masę. Tak przygotowany pasztet należy piec w piekarniku w „kąpieli wodnej (tj. mniejszą foremkę z pasztetem wkładamy do większej wypełnionej do połowy wodą i przykrywamy folią aluminiową) w temp. 140 stopni około godzinę. Później studzimy i voila, smacznego!
Pasztet taki można podawać z sosem tatarskim bądź dressingiem żurawinowo-żubrówkowym.
Pasztet taki można podawać z sosem tatarskim bądź dressingiem żurawinowo-żubrówkowym.
Mikrula
anna33
ana9
Nieprawda, ja też nigdy nie ważę, zawsze robię tak, na"oko" i wychodzi świetny, pasztet przed upieczeniem zawsze można spróbować, bo robi się go z ugotowanego mięsa, albo jak w powyższym przepisie usmażonego.
Pyza
Babciagramolka
Ana - przepraszam ale totalne bzdury piszesz . Oczywiście , ze ktoś wprawiony w pieczeniu pasztetów nie będzie ważył składników bo ma do nich ,, oko,, , ale laik polegnie na wstępie . Ktos kto nigdy nie robił pasztetu wg tego może użyć 5 kg łopatki na 10 dag wątróbki , 3 kg słoniny i pół indyka . Proporcje trzeba znać. Tak samo z czasem pieczenia - inny będzie dla pasztetu o wadze 2 kg , a inny dla tego 4 kg .
Moim zdaniem brak podstawowej przyprawy do pasztetów czyli gałki muszkatołowej .
Brak okreslenia , że to nie chodzi o to by wystudzić tak jak miesopo upieczeniu - pasztet nie stygnie a zastyga i to kilka godzin ( 2 kg pasztet najlepiej wstawić po ostygnięciu na 8 godzin do lodówki ) bo tłuszcz w nim zawarty musi być zwarty tak by dało sie pasztet pokroić w plastry .
Zdjęcie pasztetu podanego w ekstra profesjonalny sposób ( nie wyglada mi to na domowe podanie ) - a przepis ,, skopany" totalnie.