Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Pasztet z mięsa z rosołu pieczony

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gotujecie rosół i zostaje wam mięso i nie wiecie co z nim zrobić? Podam wam prosty sposób na pasztet z takiego właśnie mięsa.

Pasztet z mięsa z rosołu pieczony

Składniki:

Pasztet z mięsa z rosołu pieczony

 

  • 500 g mięsa z rosołu razem z warzywami,
  • 0,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 0,5 łyżki przyprawy do kaczki i gęsi,
  • 4 chochle rosołu (chochla średnica 8 cm),
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Pasztet z mięsa z rosołu pieczony

ETAP 1:

Pasztet z mięsa z rosołu pieczony

Przygotować mięso czyli odjąć je od kości, wybierając z rosołu wybrać też duże części warzyw. Oczyszczone z kości mięso przemielić przez maszynkę o drobnym sitku, następnie wbić całe jajko, wsypać przyprawy oraz wlać rosół z kawałkami warzyw. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy

ETAP 2:

Pasztet z mięsa z rosołu pieczony

Jak już masa jest przygotowana przełożyć ją do naczynia, w którym można piec (ja miałam specjalne do opiekania) o średnicy 18 centymetrów i wysokości 5,5 centymetra. Wstawić do piekarnika nastawić go na 200 stopni i piec 80 minut w tym 10 minut w zależności od piekarnia na rozgrzanie, piec do ładnego zarumienienia się pasztetu. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia

ETAP 3:

Pasztet z mięsa z rosołu pieczony

Ostudzony pasztet świetnie nadaje się na kanapki do kolacji lub śniadania. Dodatkowo na pasztet można położyć pomidor, ogórek, sałatę czy kto co lubi. Takim sposobem mięso z rosołu się nie zmarnuje, a dobrze się go wykorzystuje