edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Pasztet z duszoną wątróbką i jabłkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzięki dodatkowi duszonej wątróbki i duszonego jabłka pasztet nabiera oryginalnego smaku. Do pasztetu wykorzystałam mięso i włoszczyznę z rosołu.

Pasztet z duszoną wątróbką i jabłkiem

Składniki:

Pasztet z duszoną wątróbką i jabłkiem

 

  • 45 dag ugotowanego mięsa (kurczak + szponder wołowy) – waga bez kości i skóry
  • 1 ugotowana marchewka
  • kawałek ugotowanego selera
  • 0,5 ugotowanej pietruszki
  • 35 dag wątróbki z kurczaka
  • 2-3 łyżki oleju
  • mała cebula
  • 0,5 dużego lub 1 małe jabłko
  • 2 płaskie łyżki płatków owsianych
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • 2 duże jajka
  • klarowane masło do wysmarowania formy
  • chipsy jabłkowe na wierzch – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Pasztet z duszoną wątróbką i jabłkiem

1.

Pasztet z duszoną wątróbką i jabłkiem
Aby wątróbka nie strzelała na patelni, przed smażeniem nakłuwam ją widelcem.

Wątróbki oczyścić, wrzucić na rozgrzany olej, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.

2.

Pasztet z duszoną wątróbką i jabłkiem
Do wątróbki i cebuli dodać obrane, pokrojone jabłko.

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w, dodać do wątróbki. Dusić razem aż jabłko zmięknie, a wątróbka przestanie być krwista.

3.

Pasztet z duszoną wątróbką i jabłkiem
Mięso obrać ze skóry i kości. Jeśli pozostawimy skórę, pasztet będzie tłustszy.

Ugotowane mięso obrać ze skóry i kości.
Płatki owsiane namoczyć w niewielkiej ilości wody.

4.

Pasztet z duszoną wątróbką i jabłkiem
Wszystkie składniki oprócz jajek dwukrotnie zmielić.

Mięso, wątróbkę z dodatkami, warzywa i płatki owsiane dwukrotnie przepuścić przez maszynkę.

5.

Pasztet z duszoną wątróbką i jabłkiem
Masę doprawić do smaku.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

6.

Pasztet z duszoną wątróbką i jabłkiem
Masę wymieszać z jajkami - ja zrobiłam to po prostu łyżką.

Do masy dodać jajka i dokładnie wymieszać.

7.

Pasztet z duszoną wątróbką i jabłkiem
Masę przełożyć do przygotowanej foremki.

Masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem klarowanym, wyrównać i na wierzchu ułożyć chipsy jabłkowe (niekoniecznie).

8.

Pasztet z duszoną wątróbką i jabłkiem
Pasztet wyjąć z foremki dopiero po wystygnięciu.

Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Pasztet wystudzić w foremce, a następnie wyjąć go i schłodzić w lodówce.