Sposób przygotowania:
Pasztet z duszoną wątróbką i jabłkiem1.

Wątróbki oczyścić, wrzucić na rozgrzany olej, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
2.

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w, dodać do wątróbki. Dusić razem aż jabłko zmięknie, a wątróbka przestanie być krwista.
3.

Ugotowane mięso obrać ze skóry i kości.
Płatki owsiane namoczyć w niewielkiej ilości wody.
4.

Mięso, wątróbkę z dodatkami, warzywa i płatki owsiane dwukrotnie przepuścić przez maszynkę.
5.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
6.

Do masy dodać jajka i dokładnie wymieszać.
7.

Masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem klarowanym, wyrównać i na wierzchu ułożyć chipsy jabłkowe (niekoniecznie).
8.

Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Pasztet wystudzić w foremce, a następnie wyjąć go i schłodzić w lodówce.
iziona
edytaha
Dziękuję Iwonko :)
biedroneczki