Sposób przygotowania:
Pasztet z duszoną wątróbką i jabłkiem1.
Wątróbki oczyścić, wrzucić na rozgrzany olej, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
2.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w, dodać do wątróbki. Dusić razem aż jabłko zmięknie, a wątróbka przestanie być krwista.
3.
Ugotowane mięso obrać ze skóry i kości.
Płatki owsiane namoczyć w niewielkiej ilości wody.
4.
Mięso, wątróbkę z dodatkami, warzywa i płatki owsiane dwukrotnie przepuścić przez maszynkę.
5.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
6.
Do masy dodać jajka i dokładnie wymieszać.
7.
Masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem klarowanym, wyrównać i na wierzchu ułożyć chipsy jabłkowe (niekoniecznie).
8.
Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Pasztet wystudzić w foremce, a następnie wyjąć go i schłodzić w lodówce.
iziona
edytaha
Dziękuję Iwonko :)
biedroneczki