Sposób przygotowania:
Świąteczny pasztet z gęsi z pieczonymi kasztanami
Piersi gęsi pokrój na mniejsze kawałki i gotuj je 90min w niewielkiej ilości wody wraz z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem i tymiankiem.
Ugotowane mięso wyjmij z wywaru i odstaw do wystudzenia. Na tłuszczu wytopionym w czasie gotowania usmaż cebulkę wraz z wątróbką, po chwili zalej całość koniakiem i duś przez moment. Ostudzone mięso przepuść przez maszynkę wraz z cebulką, wątróbką i namoczoną w rosole bułką.
Do masy wbij jajka i dodaj pokrojone kasztany, całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem ,tymiankiem i gałką muszkatołową.
Gotowy pasztet przelej do formy i piecz godzinę w 170 stopniach.
Ugotowane mięso wyjmij z wywaru i odstaw do wystudzenia. Na tłuszczu wytopionym w czasie gotowania usmaż cebulkę wraz z wątróbką, po chwili zalej całość koniakiem i duś przez moment. Ostudzone mięso przepuść przez maszynkę wraz z cebulką, wątróbką i namoczoną w rosole bułką.
Do masy wbij jajka i dodaj pokrojone kasztany, całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem ,tymiankiem i gałką muszkatołową.
Gotowy pasztet przelej do formy i piecz godzinę w 170 stopniach.
misia5
SylaUla