Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Świąteczny pasztet z gęsi z pieczonymi kasztanami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bożonarodzeniowy pasztet z gęsiny z pieczonymi kasztanami zachwyci twoich świątecznych gości swoim smakiem.

Świąteczny pasztet z gęsi z pieczonymi kasztanami

Składniki:

Świąteczny pasztet z gęsi z pieczonymi kasztanami

 

  • podwójna pierś gęsi ze skórą
  • 3 jajka
  • jedna gęsia wątrubka
  • czerstwa bułka
  • cebula
  • 8 upieczonych kasztanów
  • tymianek
  • kieliszek koniaku
  • gałka muszkatołowa
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Świąteczny pasztet z gęsi z pieczonymi kasztanami
Piersi gęsi pokrój na mniejsze kawałki i gotuj je 90min w niewielkiej ilości wody wraz z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem i tymiankiem.

Ugotowane mięso wyjmij z wywaru i odstaw do wystudzenia. Na tłuszczu wytopionym w czasie gotowania usmaż cebulkę wraz z wątróbką, po chwili zalej całość koniakiem i duś przez moment. Ostudzone mięso przepuść przez maszynkę wraz z cebulką, wątróbką i namoczoną w rosole bułką.

Do masy wbij jajka i dodaj pokrojone kasztany, całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem ,tymiankiem i gałką muszkatołową.

Gotowy pasztet przelej do formy i piecz godzinę w 170 stopniach.