Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pasztet z wątróbki drobiowej z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pasztet podawać na zimno pokrojony w plastry.

Pasztet z wątróbki drobiowej z migdałami

Składniki:

Pasztet z wątróbki drobiowej z migdałami

 

  • 40 dag wątróbki drobiowej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzeszków pistacjowych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 bułki
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z wątróbki drobiowej z migdałami
Bułki pokroić, zamoczyć w mleku, odcisnąć. Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć i zmielić w maszynce. Rodzynki i pistacje sparzyć gorącą wodą, migdały sparzyć, ostudzić i obrać ze skórki. Bakalie przemielić w maszynce, wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym, wątróbkami i odciśniętymi z mleka bułkami. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę włożyć do wąskiej, przygotowanej formy i piec ok. 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

Tagi:

jajko jajka