Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Pavlova - deser dla Anny Pawłowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pavlova to australijski deser, nazwany na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Beza z bitą śmietaną i owocami miała być przygotowana specjalnie dla tancerki, gdy poprosiła o "coś lekkiego".

Pavlova - deser dla Anny Pawłowej

Składniki:

Pavlova - deser dla Anny Pawłowej

 

  • beza:
  • szklanka białek
  • szklanka cukru kryształu
  • szklanka cukru pudru
  • szczypta soli

 

  • pół litra słodkiej śmietanki 30%
  • ulubione świeże owoce u mnie truskawki, nektarynka, borówki, maliny

Sposób przygotowania:

Pavlova - deser dla Anny Pawłowej
Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier kryształ i na koniec cukier puder. Gotową Bezę wykładamy na papier do pieczenia formujemy okrąg lub kopułkę, jak wolimy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 90-100 stopni C i suszymy około 3-4 godzin. Bezę wykładamy na kratkę i studzimy.Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Wykładamy ją na bezę. I ozdabiamy dowolnie owocami.

Tagi:

beza bezy