bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Pavlova z egzotycznymi owocami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jeden z naszych ulubionych letnich deserów, czyli nieśmiertelna, klasyczna pavlova z owocami.

Pavlova z egzotycznymi owocami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pavlova z egzotycznymi owocami

 

  • 2 puszki owoców egzotycznych
  • 6 białek w temp. pokojowej
  • 300 g cukru pudru
  • łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki kartoflanej
  • 500 ml śmietany kremówki
  • starta czekolada

Sposób przygotowania:

Pavlova z egzotycznymi owocami
Białka ubić na sztywno - pod koniec dodawać po łyżce 300g cukru pudru i ubijać dalej na sztywno. Potem dodać łyżeczkę mąki kartoflanej i łyżeczkę octu winnego. Wymieszać ręcznie delikatnie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę wyłożyć na papier i uformować w okrąg. Rozgrzać piekarnik do 180st. Wstawić do pieca nagrzanego do 180st, a po 5 min przykręcić temperaturę na 150st. Piec 1,5 godziny. Studzić,a raczej suszyć bezę w uchylonym piekarniku.Wystudzoną bezę przełożyć na paterę. Kremówkę ubić na sztywno. Owoce dobrze odcedzić. Na wierzch bezy wyłożyć ubitą śmietanę i owoce i posypać startą czekoladą.
Pavlova z egzotycznymi owocami
Beza z bitą śmietana i owocami egzotycznymi
Pavlova z egzotycznymi owocami
Klasyczna beze tort pavlovej z mieszanką owoców

Tagi:

czekolada