marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Polędwica wołowa nadziewana grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Grzyby obrać,opłukać,pokroić i obsmażyć,a potem wymieszać z jajem,doprawić solą i pieprzem.Farszem nadziewać mięso,obsmażyć,a potem upiec.

Polędwica wołowa nadziewana grzybami.

Składniki:

Polędwica wołowa nadziewana grzybami.

 

  • 1 kg.polędwicy wołowej,
  • 30 dkg.pieczarek lub innych świeżych grzybów,
  • 3 koreczki anchois,
  • jajko,
  • 6 dkg.masła,
  • 4 dkg.bułki tartej,
  • skórka otarta z cytryny,
  • nać pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka ostra mielona.

Sposób przygotowania:

Polędwica wołowa nadziewana grzybami.
Obrane,opłukane,pokrojone grzyby obsmażyć na maśle,dodać tartej bułki,posiekane koreczki,nać pietruszki i skórkę cytrynową.Po
ostudzeniu wymieszać z rozkłóconym jajkiem i doprawić solą z pieprzem.Farszem nadziewać naciętą w polędwicy kieszeń i dokła-
-dnie zaszyć.Polędwicę obsmażyć na pozostałym maśle,podlać niewielką ilością wody i upiec w piekarniku na małym ogniu,podlew-
-ając sosem z mięsa.Podawać krojoną na plastry z frytkami i sałatą
zieloną.