Jest to jedyna kuchnia, która nie posiada rdzennych potraw, a jedynie dania zapożyczone, lekko zmodyfikowane oraz powstałe w Australii.
Charakterystyka kuchni australijskiej
„Tradycyjna” kuchnia australijska bazuje na potrawach angielskich, przywiezionych do siedziby kangurów za sprawa angielskich emigrantów oraz zesłańców. Kuchnia australijska wykształciła się na bazie angielskiej sztuki kulinarnej. Jest to spuścizna osadnictwa brytyjskiego na kontynencie. Ponadto z biegiem lat w społeczeństwie wykształciły się gusta kulinarne oparte na potrawach aborygeńskich, azjatyckich, europejskich i innych. Obecnie w Australii chętnie jada się zarówno pieczone mięsa, jak i warzywa oraz owoce morze (między innymi kalmary, ostrygi, małże, krewetki). Znanym daniem kuchni australijskiej są larwy ciem, czyli witchetty grubs. Można je ugotować, usmażyć lub zjeść na surowo. Uprzednio należy jednak oderwać głowę larwy. Na obiad przygotowuje się mięso z kangura, żółwia, jaszczurki, węża albo emu. W Australii bez problemu można zjeść również pieczenie z kurczaka, wołowiny, baraniny bądź wieprzowiny, potrawy z ryb (w tym angielskie fish and chips – rybę z frytkami), zupy, zapiekanki, kluski, placki, makarony oraz sałatki.
Ponadto, kuchnia australijska stawia na równi z potrawami wyspiarzy najlepsze dania pochodzące z południowo-wschodniej Azji, południowej Europy- kuchnia grecka, libańska oraz włoska, a co ciekawe również kuchnię polską. Dzięki takiej mieszance, australijskie kulinaria bazują na sześciu rozmaitych kuchniach świata. Jedynym produktem najbardziej australijskim jest dodatek do potraw o nazwie vegemite. Jest to pasta do smarowania pieczywa, oraz składnik sosów czy dań głównych, wytworzony na bazie drożdży oraz warzyw o słonym smaku.
Obecnie słynnymi daniami serwowanymi w Australii są: niedzielne pieczenie, kotlety z kością z rusztu oraz potrawy mięsne podawane z warzywami, potocznie zwanymi three veg (ziemniaki, groszek, marchewka a czasami fasola).
Które desery australijskie są najsmaczniejsze?
Kuchnia australijska słynie ze smacznych i prostych deserów. Do najbardziej znanych zalicza się lamingtons, czyli ciastka biszkoptowe w kształcie sześcianu. Oblewa się je rozpuszczoną czekoladą i obsypuje wiórkami kokosowymi. Australijczycy chętnie zajadają się również anzac biscuit. Są to ciasteczka z płatków owsianych, miodu oraz bakalii. Anzac biscuits posiadają recepturę z okresu I wojny światowej. Wymyślone zostały, aby istniała możliwość transportu z Australii do australijskich żołnierzy walczących w Europie. Desery australijskie najlepiej smakują do herbaty albo kawy. Wielką popularność zdobyły łakocie dostępnie jedynie w Australii, wymyślone na terenie tego państwa lub wytworzone przez obywateli tego kraju. Słynne biszkopty „Tim Tam” kupimy jedynie w Australii. Sposób jedzenia ciasteczek jest zaskakujący, ponieważ polega na odłamaniu rogów po przekątnej biszkopta i picie przez taką rurkę kawy lub herbaty. Znany nam wszystkim tort Pavlova, czyli tort bezowy teoretycznie powstało na terenie Australii, choć obywatele Nowej Zelandii posiadają odmienne zdanie.