malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pawie oczko z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

To ciasto jest naprawdę pyszne i ślicznie wygląda pokrojone na kawałki. Rodzina je uwielbia. Dlatego często je piekę.

Pawie oczko z jabłkami

Składniki:

Pawie oczko z jabłkami

 

  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek,
  • 1 margaryna.
  • Masa:
  • 1 kg marmolady jabłkowej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • barwnik spożywczy zielony

Sposób przygotowania:

Pawie oczko z jabłkami
Zagniatamy ciasto z podanych składników i dzielimy na dwie części. Pierwszą część ciasta należy rozwałkować na prostokątnej blasze, wykładamy marmoladę zmieszaną z cukrem , przykrywamy resztą ciasta, pieczemy 45 min. w temp. 170 stopni. Po wyjęciu studzimy i dekorujemy lukrem wykonanym z cukru pudru i wody z dodatkiem zielonego barwnika.