Sposób przygotowania:
Sernikowe pawie oczko
Ciemne ciasto: Margarynę, oliwę, cukier i kakao zagotować razem w garnku na wolnym ogniu. Ostudzić masę, a następnie dodać do niej ostrożnie żółtka, 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu, po wymieszaniu - piane z 4 białek. Całość powoli i delikatnie wymieszać. Masa serowa: Ser przekręcić przez maszynkę. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem cukru. Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami, później stopniowo dodawać ser, cały czas ucierając. Dodać również kaszkę i cukier waniliowy. Na samym końcu dodać pianę. Ciemne ciasto wylać na wyłożoną papierem i natłuszczoną blachę. Na nie wykładać łyżką masę serową - kłaść całymi porcjami i nie rozsmarowywać. Piec około godziny w temp. ok. 180 stopni C. Sprawdzać ciasto patyczkiem, a gdy już będzie suchy, wyjąć sernik i przestudzić. Sernikowe pawie oczko można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.