jagna

jagna

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Sernikowe pawie oczko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Sernikowe pawie oczko - Łaciata pychota...

Sernikowe pawie oczko

Składniki:

Sernikowe pawie oczko

 

  • Ciemne ciasto:
  • kostka margaryny
  • 1 łyżka oliwy
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 10 łyżek wody

 

  • Masa serowa:
  • 80 dag białego sera
  • 6 żółtek
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kaszki manny
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Sernikowe pawie oczko
Ciemne ciasto: Margarynę, oliwę, cukier i kakao zagotować razem w garnku na wolnym ogniu. Ostudzić masę, a następnie dodać do niej ostrożnie żółtka, 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu, po wymieszaniu - piane z 4 białek. Całość powoli i delikatnie wymieszać. Masa serowa: Ser przekręcić przez maszynkę. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem cukru. Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami, później stopniowo dodawać ser, cały czas ucierając. Dodać również kaszkę i cukier waniliowy. Na samym końcu dodać pianę. Ciemne ciasto wylać na wyłożoną papierem i natłuszczoną blachę. Na nie wykładać łyżką masę serową - kłaść całymi porcjami i nie rozsmarowywać. Piec około godziny w temp. ok. 180 stopni C. Sprawdzać ciasto patyczkiem, a gdy już będzie suchy, wyjąć sernik i przestudzić. Sernikowe pawie oczko można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.