Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Pełnoziarniste bułeczki maślane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowe pełnoziarniste bułeczki maślane

Pełnoziarniste bułeczki maślane

Składniki:

Pełnoziarniste bułeczki maślane

 

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 zboża
  • 4/5 szklanki mąki razowej (typ 2000)
  • 25 g świeżych drożdzy
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste bułeczki maślane
Drożdże rozcieramy na papkę z łyżeczką cukru, dodajemy pół szklanki mleka i 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mąkę razową i sól - mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, mleko, masło - mieszamy drewnianą łyżką. Stolnicę podsypujemy mąką, (ręce smaruję oliwą, żeby ciasto się nie kleiło) wykładamy z miski ciasto i zagniatamy (około 5 minut, aż stanie się elastyczne).

Przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (u mnie około 40 minut).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i wyrabiamy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Na koniec smarujemy ciepłym mlekiem i posypujemy sezamem lub innym dodatkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach przez 15 - 20 minut.

Smacznego :)