Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste bułeczki maślane
Drożdże rozcieramy na papkę z łyżeczką cukru, dodajemy pół szklanki mleka i 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mąkę razową i sól - mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, mleko, masło - mieszamy drewnianą łyżką. Stolnicę podsypujemy mąką, (ręce smaruję oliwą, żeby ciasto się nie kleiło) wykładamy z miski ciasto i zagniatamy (około 5 minut, aż stanie się elastyczne).
Przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (u mnie około 40 minut).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i wyrabiamy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Na koniec smarujemy ciepłym mlekiem i posypujemy sezamem lub innym dodatkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach przez 15 - 20 minut.
Smacznego :)
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mąkę razową i sól - mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, mleko, masło - mieszamy drewnianą łyżką. Stolnicę podsypujemy mąką, (ręce smaruję oliwą, żeby ciasto się nie kleiło) wykładamy z miski ciasto i zagniatamy (około 5 minut, aż stanie się elastyczne).
Przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (u mnie około 40 minut).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i wyrabiamy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Na koniec smarujemy ciepłym mlekiem i posypujemy sezamem lub innym dodatkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach przez 15 - 20 minut.
Smacznego :)