Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste ciasteczka na trawienie
Do dużej miski wlać olej, wino i dosypać cukier. Zmiksować do połączenia i wytworzenia emulsji.
Do płynu dodać sypki budyń, sodę oraz stopniowo dosypywać pełnoziarnistą mąkę pszenną z otrębami.
Kiedy wymieszana masa stanie się lekko zwarta, dosypać drobną mąkę ryżową.
Zagnieść ciasto, które się lekko kruszy, ale pozwala się formować.
Z ciasta zrobić niewielkie i możliwie cienkie placuszki (moje wyszły zbyt grube), poukładać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec ok. 20 minut, aż staną się suche i rumiane. Ostudzić na kratce przed opadaniem.
Do płynu dodać sypki budyń, sodę oraz stopniowo dosypywać pełnoziarnistą mąkę pszenną z otrębami.
Kiedy wymieszana masa stanie się lekko zwarta, dosypać drobną mąkę ryżową.
Zagnieść ciasto, które się lekko kruszy, ale pozwala się formować.
Z ciasta zrobić niewielkie i możliwie cienkie placuszki (moje wyszły zbyt grube), poukładać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec ok. 20 minut, aż staną się suche i rumiane. Ostudzić na kratce przed opadaniem.