Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste ciasteczka Hello KittyCiasto
Wszystkie składniki wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić około 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (dzięki temu ciasto nie będzie się skleić) Z ciasta wycinać ciasteczka w kształcie główki Hello Kitty (u mnie ciasteczka były różnej wielkości) Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić około 15 minut w lodówce. Piec w 180 st.C około 10-15 minut do zarumienienia ( czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciasteczek) Upieczone wyjąć i pozostawić do wystudzenia na kratce.
Masa plastyczna
Żelatynę dobrze rozpuścić w gorącej wodzie, następnie dodać glukozę i energicznie wymieszać do jej rozpuszczenia. Na blat wysypać trochę cukru pudru, stopniowo wlewać mieszankę i wymieszać, a gdy złapie już trochę cukru pudru, to zagniatać (w razie konieczności dosypać) Powinna powstać zwarta, jednolita masa. Następnie oderwać kawałek masy i dodać do niej proszek kisielowy. Zwilżonymi rękami zagnieść mały kawałek, aż zabarwi się na różowo. Białą masę cienko rozwałkować na wysmarowanym olejem blacie (jeśli okazało by się, że masa się wysuszyła, należy zwilżonymi rękami ponownie ją zagnieść) Za pomocą ostrego noża wyciąć kształty ciasteczek. Z różowej masy uformować kokardki. Na ostudzone ciastka wyłożyć biały lukier plastyczny, dobrze przykleić. Na jednym uszku Hello Kitty umieścić kokardkę. Za pomocą rozpuszczonej czekolady zrobić wąsiki i oczka oraz przykleić M&M's jako nosek kotka ( jeśli M&M's okaże się za duży, należy przepołowić go na pół. Tak przygotowane ciasteczka można z zadowoleniem wręczyć swoim pociechom Smacznego!