mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Daktylowe pełnoziarniste ciasteczka z bakaliami i czekoladą będą w sam raz. Nie dodaje do nich cukru, a swoją słodycz zawdzięczają głownie daktylom. Pełno w nich orzechów, pestek słonecznika i dyni, sezamu, żurawiny i czekolady.

Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą
Jeśli daktyle są mocno suche, twarde, należy zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 15 minut, następnie wodę zlać. 

Masło z miodem podgrzałam do rozpuszczenia. dodałam pokrojone daktyle, zmiksowałam blenderem na jednolitą masę.

Do masy daktylowej dodałam jajko, wymieszałam. Wsypałam obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszałam. 

Orzechy i żurawinę posiekałam. Pestki słonecznika podprażyłam na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypałam do ciasta, wymieszałam.

Z ciasta uformowałam kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyłam i ułożyłam na blasze. Piekłam ok 12 minut w temp. 170 st C.

Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu stają się bardziej twarde i chrupiące. 



Ciasteczka przechowuję w puszce.
Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą
Masło z miodem podgrzałam do rozpuszczenia. dodałam pokrojone daktyle, zmiksowałam blenderem na jednolitą masę.
Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą
Do masy daktylowej dodałam jajko, wymieszałam
Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą
Wsypałam mąkę, kakao, bakalie, wymieszałam
Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą
ciasta uformowałam kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyłam i ułożyłam na blasze