Sposób przygotowania:
Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą
Jeśli daktyle są mocno suche, twarde, należy zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 15 minut, następnie wodę zlać.
Masło z miodem podgrzałam do rozpuszczenia. dodałam pokrojone daktyle, zmiksowałam blenderem na jednolitą masę.
Do masy daktylowej dodałam jajko, wymieszałam. Wsypałam obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszałam.
Orzechy i żurawinę posiekałam. Pestki słonecznika podprażyłam na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypałam do ciasta, wymieszałam.
Z ciasta uformowałam kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyłam i ułożyłam na blasze. Piekłam ok 12 minut w temp. 170 st C.
Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu stają się bardziej twarde i chrupiące.
Ciasteczka przechowuję w puszce.
Masło z miodem podgrzałam do rozpuszczenia. dodałam pokrojone daktyle, zmiksowałam blenderem na jednolitą masę.
Do masy daktylowej dodałam jajko, wymieszałam. Wsypałam obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszałam.
Orzechy i żurawinę posiekałam. Pestki słonecznika podprażyłam na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypałam do ciasta, wymieszałam.
Z ciasta uformowałam kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyłam i ułożyłam na blasze. Piekłam ok 12 minut w temp. 170 st C.
Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu stają się bardziej twarde i chrupiące.
Ciasteczka przechowuję w puszce.