Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste ciasteczka twarogowe z bananem
Przygotować wszystkie składniki na ciasto - a po wyrobieniu owinąć w folię i schłodzić przez noc w lodówce. Rozwałkować niezbyt cienko na blacie podsypanym mąką graham i ułożyć na formie do wykrawania dużych uszek albo zwyczajnie na blacie.
W każde wgłębienie włożyć po plasterku dojrzałego banana. Rozwałkować drugi placek z ciasta i nakryć plasterki bananów mocno dociskając wałkiem do formy przewałkować ciasto, aż powstaną osobne ciasteczka odcięte od całości brzegami foremki.
* Jeśli ciasteczka robione są ręcznie (bez foremki na uszka) wystarczy wyciąć małe ciasteczka szerszym kieliszkiem lub okrągłą foremką do małych ciasteczek.
Gotowe ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C z termoobiegiem, aż nabiorą rumianego koloru.
Ostudzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem, posmarować lukrem albo ozdobić stopioną czekoladą.
Na drugi dzień ciasteczka miękną od dodanego do środka banana.
W każde wgłębienie włożyć po plasterku dojrzałego banana. Rozwałkować drugi placek z ciasta i nakryć plasterki bananów mocno dociskając wałkiem do formy przewałkować ciasto, aż powstaną osobne ciasteczka odcięte od całości brzegami foremki.
* Jeśli ciasteczka robione są ręcznie (bez foremki na uszka) wystarczy wyciąć małe ciasteczka szerszym kieliszkiem lub okrągłą foremką do małych ciasteczek.
Gotowe ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C z termoobiegiem, aż nabiorą rumianego koloru.
Ostudzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem, posmarować lukrem albo ozdobić stopioną czekoladą.
Na drugi dzień ciasteczka miękną od dodanego do środka banana.