Sposób przygotowania:
Rogaliki marchewkowe
Marchew obieramy, dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach.
Mąkę oraz proszek do pieczenia i sól przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do nich startą na tarce marchew oraz pokrojone na mniejsze kawałki dobrze schłodzone masło.
Ze składników zarabiamy jednolite ciasto, które wstawiamy na godzinę do lodówki.
Gdy ciasto się schłodzi dzielimy je na osiem kawałków. Z każdego formujemy kulę i rozwałkowujemy ją na okrąg o grubości 3 mm. Następnie tniemy okrąg na osiem trójkątów. Na krótszy bok nakładamy odrobinę powideł i zwijamy rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je w temp. 190 st przez około 20 minut.
Mąkę oraz proszek do pieczenia i sól przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do nich startą na tarce marchew oraz pokrojone na mniejsze kawałki dobrze schłodzone masło.
Ze składników zarabiamy jednolite ciasto, które wstawiamy na godzinę do lodówki.
Gdy ciasto się schłodzi dzielimy je na osiem kawałków. Z każdego formujemy kulę i rozwałkowujemy ją na okrąg o grubości 3 mm. Następnie tniemy okrąg na osiem trójkątów. Na krótszy bok nakładamy odrobinę powideł i zwijamy rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je w temp. 190 st przez około 20 minut.