dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pełnoziarniste pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 140
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo fajne ciasteczka mąki pełnoziarnistej i cukrem trzcinowym. Upieczone pierniczki warto polukrować będą bardzo smaczne :)

Pełnoziarniste pierniczki

Składniki:

Pełnoziarniste pierniczki

 

  • 10 dag masła
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 2 szkl mąki pełnoziarnistej
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl miodu
  • lukier i posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste pierniczki

Krok 1:

Pełnoziarniste pierniczki
Masło, cukier, przyprawe i miód rozpuszczamy.

Do rondelka przekładamy masło. Wsypujemy cukier, przyprawę do piernika i dodajemy miód.

Całość podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i dokładnie połączą. Masę studzimy.

Krok 2:

Pełnoziarniste pierniczki
Przesianą mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami.

Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i sodą. Do mąki wlewamy wystudzoną masę i dodajemy jajko.

Zagniatamy ciasto. Formujemy w wałek i schładzamy w lodówce ok 1 godzinę.

Krok 3:

Pełnoziarniste pierniczki
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy ciastka.

Ciasto rozwałkowujemy na ok 1/2 cm grubości.

Wycinamy ciastka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 8 - 10 minut w 180 stopniach.

Studzimy, lukrujemy i wierzch posypujemy posypką cukrową.

Smacznego!