Sposób przygotowania:
Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowymCiasto:
Miód należy zagotować, a następnie przelać do miski z mąką. Dodać cukry, jajka, masło oraz sodę oczyszczoną. Całość porządnie wyrobić i na końcu połączyć z wiórkami kokosowymi.
Wykrawanie:
Gotowe ciasto należy rozwałkować na grubość 5 mm., a następnie wycinać z niego dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i ich wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
Pieczenie:
Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny być rumiane. Nie należy piec ich dłużej pieczone, ponieważ będą zbyt twarde.
Przechowywanie:
Ciasteczka po ostudzeniu należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli okażą się za twarde - do pudełka można włożyć skórkę od jabłka i tym sposobem zmiękną pod wpływem wilgoci.
SylaUla
gusia1000