Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1165]

Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka są rewelacyjne w smaku i... cudownie pachną. Idealnie sprawdzą się na co dzień i na święta Bożego Narodzenia.

Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym

Około 25-50 sztuk, w zależności od wielkości:

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciastek

Opcjonanie:

  • cukier puder/lukier/polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym

Ciasto:

Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym
Masa powinna być gładka i nielepiąca się do dłoni.

Miód należy zagotować, a następnie przelać do miski z mąką. Dodać cukry, jajka, masło oraz sodę oczyszczoną. Całość porządnie wyrobić i na końcu połączyć z wiórkami kokosowymi.

Wykrawanie:

Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym
Ciasteczka mogą mieć dowolny kształt i wielkość.

Gotowe ciasto należy rozwałkować na grubość 5 mm., a następnie wycinać z niego dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i ich wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.

Pieczenie:

Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym
Ciasteczka powinny być zarumienione. Dłużej pieczone będą zbyt twarde.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny być rumiane. Nie należy piec ich dłużej pieczone, ponieważ będą zbyt twarde.

Przechowywanie:

Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym
Ostudzone ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciasteczka po ostudzeniu należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli okażą się za twarde - do pudełka można włożyć skórkę od jabłka i tym sposobem zmiękną pod wpływem wilgoci.