dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Niemieckie ciastka marcepanowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 26
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne ciastka marcepanowe pieczone w Niemczech na Boże Narodzenie. Smak marcepanu jest tu zdecydowanie dominujący co bardzo mojej rodzinie się spodobało. Co ciekawe, są to ciastka pieczone bez użycia masła.

Niemieckie ciastka marcepanowe

Składniki:

Niemieckie ciastka marcepanowe

ciasto

 

  • 1 białko do smarowania wierzchu
  • 39 szt. całych migdałów bez skórki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Niemieckie ciastka marcepanowe
Marcepan rozdrobnić do miski. Dodać cukier puder, mielone migdały, białka i mąkę, wyrobić jednolite ciasto (będzie trochę klejące). Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto formować rękami oprószonymi mąką na wielość małego orzecha włoskiego.

Migdały podzielić na połówki, przyklejać po bokach (po trzy na każde ciastko). Żeby lepiej się trzymały, można je lekko posmarować białkiem.

Białko roztrzepać widelcem, posmarować wierzch ciastek.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut.

Tagi:

ciastka okazje