Sposób przygotowania:
Niemieckie ciastka marcepanowe
Marcepan rozdrobnić do miski. Dodać cukier puder, mielone migdały, białka i mąkę, wyrobić jednolite ciasto (będzie trochę klejące). Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto formować rękami oprószonymi mąką na wielość małego orzecha włoskiego.
Migdały podzielić na połówki, przyklejać po bokach (po trzy na każde ciastko). Żeby lepiej się trzymały, można je lekko posmarować białkiem.
Białko roztrzepać widelcem, posmarować wierzch ciastek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut.
Migdały podzielić na połówki, przyklejać po bokach (po trzy na każde ciastko). Żeby lepiej się trzymały, można je lekko posmarować białkiem.
Białko roztrzepać widelcem, posmarować wierzch ciastek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut.
SylaUla